*31 (0)181-310056

Haringvlietsluizen op een kier

15 november 2018 was de officiële handeling van het Kierbesluit, zodat hierna de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier kunnen gaan. Het daadwerkelijk op een kier gaan is wel afhankelijk van de hoeveelheid rivierwater van de Rijn en Maas. Zodra de sluizen op een kier gaan zullen wij er niet heel veel van gaan merken. Het water zal richting brak gaan. De getijbeweging die er al was blijft in gemiddelden hetzelfde. Het zoute water dat het Haringvliet binnenstroomt wordt scherp gemonitord en mag de grens Spui – Middelharnis niet overtreden. Het Kierbesluit herstelt na 47 jaar de verbinding van de grote Europese rivieren Rijn en Maas met de Noordzee. Dit is een cruciale stap voor de natuur en het herstel van een dynamische delta met internationale impact. Zes natuurorganisaties hebben de handen ineen geslagen om de opening van de Haringvlietsluizen aan te grijpen voor het herstel van de unieke deltanatuur die het Haringvliet ooit rijk was. Dankzij een financiële impuls uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij hebben ze mens en natuur afgelopen jaren voorbereid op de terugkeer van de dynamiek. Met rust- en broedplekken voor vissen en vogels, en volop mogelijkheden voor mensen om ervan te genieten. 

Bekijk hier de leuke en leerzame animatie over de opening van de Haringvlietsluizen.

Foto: Jan de Roon