*31 (0)181-310056

PinksterSail 2018 Hellevoetsluis


De liefhebbers van oude zeilschepen kwamen tijdens het Pinksterweekend weer ogen te kort! Waar ruim 200 jaar geleden de Zilvervloot aan wal gebracht werd door Piet Hein werd tijdens de 28 ste PinksterSail een historische zeiltocht gehouden. Tussen de 40 en 60 schepen nemen deel aan een bijzondere tocht vanuit Hellevoetsluis. Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken varen het water dan op het weidse en door zeilliefhebbers bejubelde Haringvliet.

Gaffel getuigde schepen

Op de vrijdag voor Pinksteren meerden de deelnemende schepen aan in de haven van Hellevoetsluis. De vloot bestond uit onder meer Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken. De meesten zijn qua uitstraling authentiek. Voorwaarde voor deelname is dat het allemaal zogeheten gaffel getuigde schepen zijn. Na het ‘palaver’, de briefing voor de tocht, op zondagmorgen wordt om 10.30 vanaf de vuurtoren gestart. “Eigenlijk is het meer een toertocht rond de Slijkplaat, al zit er ook een wedstrijdelement aan vast. Bovendien koppelen we er een ludieke opdracht aan. Daarmee kunnen extra punten verdiend worden. Er wordt in drie klassen gevaren afhankelijk van de verschillende lengtes van de schepen.” Aldus schipper Jan Ruitenga van het zeilschip LINQUENDA uit Hellevoetsluis.